מאמרים
התוכנית להרזיה
תזונת ספורט
תזונת נשים
תזונת ילדים ומתבגרים
תזונה רפואית וטיפול במחלות ותסמונות קליניות.
ייעוץ בהרכבת תפריטי בריאות
אורח חיים בריא
יצירת קשר
שם:
מס' טלפון:
כתובת דוא''ל:
חדשות ועדכונים
10/07/2011
האם ישנם מאכלים שעדיף לאכול בשעות מסויימות של היום ? (בוקר, צהריים או ערב ?) רצוי להמעיט בפחמימות בצהרי היום, כאשר הארוחה אינה מקדימה שנת צהרים, שכן צריכת פחמימות מוגברת מעלה את רמות הסרוטונין בגוף, חומר המשרה שינה וגורם לרבים וטובים לחוש עייפות זמן קצר לאחר סיום הארוחה. לפיכך, את עיקר הפחמימות כדאי "לשמור" לארוחת הערב, לפני השינה.
10/07/2011
רצוי לגוון בסוגי הירקות אותם אנו בוחרים לצרוך והרי כל ירק מספק לנו סוגים אחרים של נוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים וכך אנו יכולים להנות מיתרונותיו של כל ירק וירק.
10/07/2011
האם פירות משמינים? כמה פירות מומלץ לאכול ביום? עם פתיחת עונת הקיץ והפירות הטעימים המתלווים לעונה, כדאי להנות מאכילתם, אך במידה. חשוב לזכור שכל הפירות, גם אלו הנראים מימיים יותר כמו אבטיחים ואפרסקים הינם עתירי סוכרים ולכן משמינים כאשר נצרכים בכמות גדולה. המינון הבריא והמומלץ ללא חשש שנסיים את עונת הקיץ בעודף משקל, הוא 2-3 יחידות פירות (כוס קוביות אבטיח/ קוביות מלון, 10-12 ענבים או דובדבנים, אפרסק אחד, 2 משמשים).
10/07/2011
נאבקים עם משקל גופכם, מעלים ומורידים ולא שומרים על משקל קבוע? תסמונת ה"יו-יו" המאופיינת בעליה וירידה במשקל בפרקי זמן קצרים יחסית מזיקה לבריאותנו ולהרכב הגוף שלנו. היא עלולה לגרום להאטה משמעותית בקצב חילוף החומרים כך שבפעם הבאה שבה נחליט להפחית שוב במשקל, אנו עלולים להתקל בקושי רב יותר בהשוואה לאותה תזונה שסייעה לנו בעבר להפחית במשקל. מתסכל אך בהחלט ניתן למניעה.
26/05/2011
קישור לדף הפייסבוק של אירית אלמוג.
26/05/2011
ברוך הבא לאתר של אירית אלמוג.
ייעוץ בהרכבת תפריטי בריאות
מולטי ויטמינים

האם מולטי ויטמינים הם "ביטוח הבריאות" שלנו?
מי מאיתנו עדיין לא נוטל אי אילו תוספי תזונה??


המגמה של נטילת תוספי תזונה ובראשם, מולטי ויטמינים כחלק מה"תפריט" היומי של הישראלי הממוצע פשטה בכל קבוצות האוכלוסיה כדרך חיים.
על פי הנתונים, בארצות הברית שוק תוספי התזונה גלגל בשנה החולפת כ-5 מיליארד דולר.
שוק זה כולל ויטמינים, מינרלים, תוספים המבוססים על צמחים, משקאות ספורט וחטיפי אנרגיה.
על פי נתונים אלה, יותר מ-45% מהאוכלוסיה הבוגרת בארצות הברית צורכת ויטמינים ומינרלים שונים.


מחקרים שנערכו בנושא ושביקשו לברר מי הם הצרכנים העיקריים של תוספי התזונה גילו שדווקא אלו הצורכים תפריט תזונתי בריא ומאוזן נטלו יותר תוספי תזונה בהשוואה לאנשים שהחסירו מתזונתם רכיבים חיוניים רבים. ניתן לייחס מגמה זו למודעות הגוברת לחשיבות התזונה והשפעתה על בריאות וביצועים ספורטיביים.
חשוב לזכור-מולטי ויטמין איננו תחליף לאורח חיים בריא, ובהתאם לכך, נטילת מולטי ויטמינים אינה יכולה לפצות על תזונה לקויה, עשירה בשומנים, דלה בסיבים תזונתיים ולא מאוזנת.


אם כן, מהו מולטי ויטמין?
מולטי ויטמין הינו רכיב (כגון טבליה) המשלב מגוון ויטמינים ומינרלים ומכיל בממוצע 100% מהקצובה היומית המומלצת ואף למעלה מכך.
המולטי ויטמין הראשון פותח בסוף שנות השלושים של המאה הקודמת ומטרתו הייתה אחת ויחידה:
השלמת חסרים תזונתיים במצבים קליניים מסויימים ובעיקר במצבי תזונה לקויה הנובעים מעוני ורעב.
בטרם נחליט אילו תוספי תזונה ליטול ובאילו מינונים, יש לנתח באופן יסודי את התפריט היומי ולמצוא מהם הרכיבים החיוניים החסרים והדורשים השלמה. בין השאר, חשוב לבדוק מהי כמות הברזל בתפריט היומי, הסידן, המגנזיום ונוטריינטים חשובים נוספים.
יש לציין שאנשים המבצעים פעילות גופנית אינטנסיבית ו/או דיאטות הרזיה עלולים לסבול מחסרים תזונתיים תת-קליניים (חסרים שאינם באים לידי ביטוי בבדיקות המעבדה), הדורשים התייחסות והשלמה.


על רקע נתונים קיימים המציגים מציאות עכשוית שבה כ-30% מהישראלים נמצאים בדיאטות הרזיה
גוברת חשיבות התאמת ההשלמה התזונתית (המולטי ויטמין) לצרכים האישיים ולתפריט היומי.
במאמר שפורסם בעיתון New England Journal of Medicine Theתחת השם: "איזה ויטמין אני צריך לקחת, דוקטור?", נמצא שחסרים תת-קליניים בויטמינים ומינרלים הביאו להעלאת הסיכון למחלות שונות וביניהן: אנמיה, מחלות לב וכלי דם, שבץ מוחי ואף מחלות ממאירות למיניהן, ואילו נטילה שלהם הפחיתה במידת מה תחלואה במחלות לב וכלי דם, סרטן המעי הגס, רעלת הריון ופציעות בספורטאים.


אז איך נבחר במולטי-ויטמין המתאים ביותר לצרכינו?
כאמור, אחרי ניתוח יסודי של התפריט היומי במשך 7 ימים לפחות (כן, רישום מפורט ומדוייק ככל האפשר של יומני אכילה), נוכל לבחור בתוסף שיתאים יותר מהאחרים לצרכינו.
כך למשל, יש להקפיד לבחור במולטי-ויטמין המכיל ויטמינים ומינרלים ברמה הקרובה ל-100% הקצובה היומית המומלצת (Daily Value). רצוי להמנע מנטילת תוסף שמכיל מינונים גבוהים מידי של ויטמינים ומינרלים מאחר ועודף במינרל אחד עלול להפריע לספיגה של מינרל אחר. דוגמא בולטת לכך היא צריכה עודפת של אבץ בתוסף אשר עלולה למנוע את ספיגתה של הנחושת החיונית לספיגת הברזל, כמו גם לאיזון רמות הסוכר בדם ולבריאות העור והשיער. אך כאשר מדובר בספורטאי סיבולת, הקצובה היומית הנ"ל איננה מספיקה עוד ויש ליטול מינונים גבוהים יותר של ויטמינים ומינרלים מסויימים. מספר מחקרים הראו שנטילת מולטי ויטמין שהכיל מינון הגבוה מהקצובה היומית המומלצת של מספר רכיבים (ויטמין C, ויטמין E, מגנזיום וסידן) עשויה לתרום לשיפור ביצועים בקרב ספורטאים אלה. לפיכך, מומלץ לקבוצה זו באוכלוסיה ליטול כמות נוספת מרכיבים אלו מעבר למולטי ויטמין הסטנדרטי או לחילופין לצרוך מולטי ויטמין ייעודי לספורטאים.


ומה לגבי מולטי ויטמין שעל אריזתו מוטבעת ההצהרה "מרכיבים טבעיים בלבד"? האם למוצר כזה יש יתרון על פני מולטי ויטמין מלאכותי, סינטטי?
מסתבר שאין יתרון לתוספים טבעיים על פני אלו המלאכותיים (סינטטיים) מאחר וגם הטבעיים הם למעשה שילוב של רכיבים טבעיים יחד עם רכיבים סינטטיים. יוצא דופן מבחינה זו הוא ויטמין E שנמצא פעיל יותר כאשר הוא מגיע ממקור צמחי.


ולבסוף, כדאי מאד לבחור במולטי-ויטמין שיוצר על ידי חברות התוספים הגדולות והמוכרות המקפידות על סטנדרטים גבוהים של ייצור, פיקוח ומחקר. בדרך זו ניתן לוודא שאיננו קונים "חתול בשק" ושאכן אנו מקבלים את תכולת הויטמינים והמינרלים הרשומה על גבי האריזה.


לסיכום, הדרך לבריאות טובה ולביצועים פיזיים וקוגניטיביים משופרים טמונה בתזונה בריאה ומאוזנת, המתבססת בראש ובראשונה על מזון ורק לאחר מכן, השלמת חסרים על ידי שילובם של תוספי תזונה כחלק מאורח חיים בריא.

חזרה >>

כל הזכויות שמורות © 2009 , אירית אלמוג