מאמרים
התוכנית להרזיה
תזונת ספורט
תזונת נשים
תזונת ילדים ומתבגרים
תזונה רפואית וטיפול במחלות ותסמונות קליניות.
ייעוץ בהרכבת תפריטי בריאות
אורח חיים בריא
יצירת קשר
שם:
מס' טלפון:
כתובת דוא''ל:
חדשות ועדכונים
10/07/2011
האם ישנם מאכלים שעדיף לאכול בשעות מסויימות של היום ? (בוקר, צהריים או ערב ?) רצוי להמעיט בפחמימות בצהרי היום, כאשר הארוחה אינה מקדימה שנת צהרים, שכן צריכת פחמימות מוגברת מעלה את רמות הסרוטונין בגוף, חומר המשרה שינה וגורם לרבים וטובים לחוש עייפות זמן קצר לאחר סיום הארוחה. לפיכך, את עיקר הפחמימות כדאי "לשמור" לארוחת הערב, לפני השינה.
10/07/2011
רצוי לגוון בסוגי הירקות אותם אנו בוחרים לצרוך והרי כל ירק מספק לנו סוגים אחרים של נוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים וכך אנו יכולים להנות מיתרונותיו של כל ירק וירק.
10/07/2011
האם פירות משמינים? כמה פירות מומלץ לאכול ביום? עם פתיחת עונת הקיץ והפירות הטעימים המתלווים לעונה, כדאי להנות מאכילתם, אך במידה. חשוב לזכור שכל הפירות, גם אלו הנראים מימיים יותר כמו אבטיחים ואפרסקים הינם עתירי סוכרים ולכן משמינים כאשר נצרכים בכמות גדולה. המינון הבריא והמומלץ ללא חשש שנסיים את עונת הקיץ בעודף משקל, הוא 2-3 יחידות פירות (כוס קוביות אבטיח/ קוביות מלון, 10-12 ענבים או דובדבנים, אפרסק אחד, 2 משמשים).
10/07/2011
נאבקים עם משקל גופכם, מעלים ומורידים ולא שומרים על משקל קבוע? תסמונת ה"יו-יו" המאופיינת בעליה וירידה במשקל בפרקי זמן קצרים יחסית מזיקה לבריאותנו ולהרכב הגוף שלנו. היא עלולה לגרום להאטה משמעותית בקצב חילוף החומרים כך שבפעם הבאה שבה נחליט להפחית שוב במשקל, אנו עלולים להתקל בקושי רב יותר בהשוואה לאותה תזונה שסייעה לנו בעבר להפחית במשקל. מתסכל אך בהחלט ניתן למניעה.
26/05/2011
קישור לדף הפייסבוק של אירית אלמוג.
26/05/2011
ברוך הבא לאתר של אירית אלמוג.
תזונת ספורט
לרוץ מרתון

לרוץ מרתון-תזונה וחוויה


המלצות תזונתיות לקראת מרתון
"תזונת מרתון" מהווה פעמים רבות "שיחת היום" בקרב מתאמנים למרתון והרי אין זה מפתיע שכן מרתון נחשב בעיני רבים וטובים כאתגר מנטלי ופיזי נעלה האורך בין 2 ל-5 שעות.
כל אחד מאיתנו אוכל מידי יום, אולם מי שמתכונן למרתון איננו "כל אחד"..הוא מתאמן למרתון!
הסופר והפילוסוף הצרפתי לה רושפוקו היטיב לתאר את ההבדל בין אכילה בסיסית לצורך הישרדות ובין תזונה מתוכננת ומושכלת כ"אומנות" באומרו:
"To eat is a necessity but to eat intelligently is an art"
ואכן, תכנון נכון של התזונה שתלווה את האימונים לקראת המרתון כמו גם את יום התחרות עצמה הינו חוליה קריטית בהכנה אופטימלית למרתון, תוך שמירה על בריאות תקינה, מניעת פציעות והתאוששות ראויה.


מתאמנים רבים נוטים לשכוח שכל האימונים המפרכים לא יועילו אם תוכנית התזונה לא תותאם היטב לצרכיהם. יחד עם זאת, תזונת מרתון איננה קשה או מסובכת, אולם יש לבצעה בצורה נכונה; כל אחד יודע ומבין שעליו לאכול ולשתות סביב ובמהלך האימונים, אולם האתגר האמיתי הוא לדעת איך צריך להיות בנוי התפריט המלווה את האימונים, מתי, מה וכמה לאכול ולשתות ולכמה אנרגיה גופנו זקוק במשך ההכנה למרתון ובמרתון עצמו.


באופן כללי, מומלץ למתאמן לקראת מרתון לצרוך תפריט המבוסס על 65%-70% פחמימות (לחם, פסטה, אורז, קטניות, דגנים מלאים, פירות וקטניות), 25% חלבונים (עופות, דגים, בקר רזה, ביצים ומוצרי חלב רזים) ו-10% שומנים (אגוזים טבעיים, אבוקדו, טחינה, חלבה ושמן זית).
לצד האוכל, במהלך תקופת האימונים כדאי לנסות ולבחון אפשרויות תזונתיות שונות (ג'לים, משקאות איזוטונים וחטיפי אנרגיה) ולראות אילו מהמוצרים עשויים לפעול טוב יותר עבורנו בזמן המרתון, אולם כדאי מאד לסיים את הנסיונות וה"טעימות" שבוע-שבועיים לפני התחרות. החל ממועד זה כדאי לדבוק במזונות שכבר הוכיחו את עצמם לאורך כל תקופת האימונים ולא לנסות דברים חדשים "רגע לפני" ובמהלך התחרות. נסיונות של הרגע האחרון עלולים להסתיים בכאבי בטן, נפילות אנרגיה ואכזבות.


חשוב לא להזניח את תרגול צריכת הנוזלים והמלחים במקביל לאכילה ולתוכנית האימונים האינטנסיבית – אספקה הולמת והחזר מספיק של נוזלים ומלחים האובדים בעת ההזעה יכולים לשנות את כל מצב ההתאוששות מאימונים והינם המפתח לעיכול ולצינון מיטביים של הגוף בזמן התחרות.
אז כמה צריך לשתות? במהלך האימונים, מומלץ לשתות כל 10-15 דקות 100-150 מ"ל מים או משקה ספורט ולהוסיף לכך עוד 3-4 ליטר נוזלים לאורך כל היום.


ומה לגבי התשישות שמתאמנים רבים חווים בתקופת ההכנה למרתון?
אין אנו צריכים לקבל תחושה זו בהבנה ובהשלמה, מתוך הנחה שהיא נובעת מעצם תוכנית האימונים המפרכת, אלא פעמים רבות התשישות הזו עשויה לרמז על חוסר איזון תזונתי ומחסור בנוזלים ובמלחים.
ומהתשישות באימונים לתשישות בתחרות עצמה: כל מתאמן שומע בשלב זה או אחר את המושג המרתיע, מושג שאיננו מבדיל בין רץ עלית למרתוניסט מתחיל: "Hitting the wall" ("התקלות בקיר").


למה הכוונה?
זהו מצב שבו הרץ חש בירידה דרמטית ביכולתו להמשיך לרוץ עקב שילוב של נפילה ברמות הסוכר בדם יחד עם התרוקנות משמעותית של כל מאגרי האנרגיה (הגליקוגן) בגוף.
"תענוג" מפוקפק זה נובע לרוב מתזונה לא נכונה בימים הקודמים למרתון כמו גם במהלך התחרות עצמה.


אז איך אפשר לדלג על התקלות שכזו?
ובכן, התכוננתם היטב, ביצעתם את כל האימונים הדרושים, תירגלתם אכילה ושתיה לאורך כל חודשי ההכנה והגעתם לשבוע שלפני המרתון. מה עכשיו? כאן עולה השאלה האם להעמיס פחמימות ואם כן – מהי הדרך הנכונה לעשות זאת?
כחלק מההכנה התזונתית לריצה הארוכה, במקביל להפחתה בנפח האימונים בשבוע שלפני המרתון (שלב הקרוי Taper), יש להמשיך ולצרוך את אותה כמות פחמימות שנצרכה לאורך כל תקופת האימונים האינטנסיבית (65%-70% מהקלוריות מגיעות מפחמימות). ההפחתה במינון האימונים לצד אכילת פחמימות בכמות כזו מבטיחה העמסת פחמימות טובה ומילוי אופטימלי של מאגרי האנרגיה בגוף מבלי להביא לעליה מכבידה במשקל.
בשלב זה, כדאי גם להמליח מעט יותר את הארוחות ובמקביל להגביר שתיה.


והנה הגיע היום הגדול-יום המרתון:
הדרך שבה תתכננו את תזונתכם ביום המרתון עשויה לשנות עבורכם את פני החוויה כולה.
התזונה ביום המרתון מתחלקת ל-2 חלקים:
התזונה שלפני המרתון והתזונה במהלך המרתון.
במהלך השינה, אחד ממאגרי הגליקוגן החשובים בגוף המאוכסנים בכבד מדלדלים באופן משמעותי ולכן המשימה הראשונה בבוקר התחרות היא למלא "מצברים" שהתרוקנו במהלך הלילה תוך צריכת מזונות שלא יגרמו לאי נוחות במערכת העיכול-ארוחת בוקר מתוכננת ונכונה יכולה לאפשר את דחיית ריקון מאגרי האנרגיה ב-5 קילומטרים נוספים ולספק אנרגיה שתעשה את ההבדל בין סיום מוצלח לבין דשדוש וקרטוע לעבר קו הסיום.


אם כן, מה צריכה להכיל ארוחת הבוקר של יום המרתון?
כשלוש שעות לפני הזינוק כדאי לאכול כריך עם ביצה או טונה או צלחת פסטה וחזה עוף. גם קערת דייסת שיבולת שועל (קוואקר) העשויה על מים עם מעט דבש תעשה את העבודה מבלי להכביד על מערכת העיכול. כדאי להימנע מאכילת פירות ומוצרי חלב לפני התחרות שכן מזונות אלה מכילים סוכרים (פרוקטוז בפירות ולקטוז בחלב) המתעכלים בקושי רב ועלולים לגרום לאי נוחות במערכת העיכול (גזים, נפיחות, כאבי בטן ואף שלשולים).


ובמהלך המרתון??
כדאי מאד לתכנן מראש כיצד יראה המרתון שלנו מבחינה תזונתית;
כאן צריך לאכול ולשתות לפי תזמון מדויק (ולא לפי החשק..) כאשר המטרה היא לספק אנרגיה זמינה
לשרירים לאורך כל התחרות, למנוע התייבשות וגם-להנות!
בשלב זה יתאימו ג'לים, משקאות איזוטוניים וחטיפי אנרגיה שידאגו לספק לגופנו פחמימות ולהחזיר את הנוזלים והמלחים האובדים בזיעה במהלך הריצה הארוכה.


ובאילו תזמונים?
הדרך להבטיח אספקת אנרגיה, מלחים ונוזלים לאורך כל התחרות היא באמצעות נטילת ג'ל עם מים כל 20-30 דקות ומשקאות איזוטוניים או מים כל 10-15 דקות בכמות של 100-150 מ"ל.


ולסיום, לאחר שסיפקנו לגופנו את כל צרכיו הגיעה העת להנות, לחוות ולכבוש את היעד-אם זה בארצנו היפה, בניו-יורק, באמסטרדם או בפאריז...

אירית אלמוג.

חזרה >>

כל הזכויות שמורות © 2009 , אירית אלמוג