מאמרים
התוכנית להרזיה
תזונת ספורט
תזונת נשים
תזונת ילדים ומתבגרים
תזונה רפואית וטיפול במחלות ותסמונות קליניות.
ייעוץ בהרכבת תפריטי בריאות
אורח חיים בריא
יצירת קשר
שם:
מס' טלפון:
כתובת דוא''ל:
חדשות ועדכונים
10/07/2011
האם ישנם מאכלים שעדיף לאכול בשעות מסויימות של היום ? (בוקר, צהריים או ערב ?) רצוי להמעיט בפחמימות בצהרי היום, כאשר הארוחה אינה מקדימה שנת צהרים, שכן צריכת פחמימות מוגברת מעלה את רמות הסרוטונין בגוף, חומר המשרה שינה וגורם לרבים וטובים לחוש עייפות זמן קצר לאחר סיום הארוחה. לפיכך, את עיקר הפחמימות כדאי "לשמור" לארוחת הערב, לפני השינה.
10/07/2011
רצוי לגוון בסוגי הירקות אותם אנו בוחרים לצרוך והרי כל ירק מספק לנו סוגים אחרים של נוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים וכך אנו יכולים להנות מיתרונותיו של כל ירק וירק.
10/07/2011
האם פירות משמינים? כמה פירות מומלץ לאכול ביום? עם פתיחת עונת הקיץ והפירות הטעימים המתלווים לעונה, כדאי להנות מאכילתם, אך במידה. חשוב לזכור שכל הפירות, גם אלו הנראים מימיים יותר כמו אבטיחים ואפרסקים הינם עתירי סוכרים ולכן משמינים כאשר נצרכים בכמות גדולה. המינון הבריא והמומלץ ללא חשש שנסיים את עונת הקיץ בעודף משקל, הוא 2-3 יחידות פירות (כוס קוביות אבטיח/ קוביות מלון, 10-12 ענבים או דובדבנים, אפרסק אחד, 2 משמשים).
10/07/2011
נאבקים עם משקל גופכם, מעלים ומורידים ולא שומרים על משקל קבוע? תסמונת ה"יו-יו" המאופיינת בעליה וירידה במשקל בפרקי זמן קצרים יחסית מזיקה לבריאותנו ולהרכב הגוף שלנו. היא עלולה לגרום להאטה משמעותית בקצב חילוף החומרים כך שבפעם הבאה שבה נחליט להפחית שוב במשקל, אנו עלולים להתקל בקושי רב יותר בהשוואה לאותה תזונה שסייעה לנו בעבר להפחית במשקל. מתסכל אך בהחלט ניתן למניעה.
26/05/2011
קישור לדף הפייסבוק של אירית אלמוג.
26/05/2011
ברוך הבא לאתר של אירית אלמוג.
תזונת ספורט
השפעתו השלילית של הפרוקטוז

הפרוקטוז משפיע באופן שלילי על רמות הסוכר בדם וחילוף חומרים של שומנים בדם וגורם למחלות לב וכלי-דם

 

צריכת פרוקטוז מתערבת באופן בו הגוף מייצר אנרגיה מן הגלוקוז והשומנים בדם והתוצאה מתבטאת בליקויים בריאותיים קשים ובהפחתת שיעור ייצור האנרגיה. חוקרים מנו מספר מצבים שאינם תקינים קלינית, המשויכים עם המצאותו של פרוקטוז לא טבעי המעובד למטרות המתקה. בין השנים 1970 ו-1997 עלתה צריכת הפרוקטוז בארה"ב בשיעור של 26% - מ-64 גרם ביום בממוצע ל-81 גרם! עלייה משמעותית זו נבעה משימוש יתר של הפרוקטוז בתעשיית המזון. חשוב לזכור, שנדרשת צריכה של 40 גרם פרוקטוז ליום בלבד בכדי לגרום לחילוף חומרים לקוי של פחמימות ושומנים.

 

הפרוקטוז הינו שחקן מרכזי המצוי בשימוש נרחב בתעשית המזון. הוא ידוע גם כ"סוכר פירות" ונחשב לסוכר המתוק ביותר בטבע. סוכר זה מצוי בכמויות גדולות לא רק בפירות, אלא גם במוצרי מזון תעשייתיים בהם הוא משמש כממתיק זמין וזול. בין השאר ניתן למצוא אותו בכמויות גדולות בדבש, בדגני בוקר, בסוכריות, עוגות, עוגיות, ופלים, משקאות אלכוהוליים וגם – בחטיפי אנרגיה, חטיפי דגנים ושוקולד.

 

הכוונה כאן היא למוצרי מזון שמקורם בשלושה תוספים מלאכותיים- פרוקטוז מעובד, סוכרוז, וסירופ תירס עתיר פרוקטוז (HFCS). שימו לב, הפרוקטוז הטבעי אשר מצוי בפירות וירקות לא נכלל ברשימה זו. פרוקטוז טבעי אינו נחשב קשור באופן ישיר לרמות לא תקינות של סוכר בדם או להפרעות שומנים בדם (כל עוד נצרך בכמות קטנה), כמו הפרוקטוז המלאכותי. למעשה, תזונאים מעודדים צריכת ירקות ופירות בדיאטה, לשם הגדלת צריכת הסיבים התזונתיים החשובים, רכיבי תזונה (Micronutrients), ונוגדי חמצון. צריכת פרוקטוז טבעי מצמחים שלמים בעלי ערך קלורי נמוך, וסוכר טבעי, לא נחשבים כבעלי השפעה מזיקה מטבולית כמו ההשפעה המזיקה הנצפית בעקבות צריכת כמויות גדולות של פרוקטוז מעובד. מבחינת הגוף, הפרוקטוז הינו סוכר לכל דבר, מתפרק כסוכר פשוט ומעלה את רמות הסוכר בדם בדומה לסוכר רגיל. כאשר יש עודפי פרוקטוז בתפריטנו – הם נהפכים לשומן ונאגרים ברקמת השומן, מצב הבא לידי ביטוי בהשמנת-יתר המובילה לתחלואים שונים.

 

תופעות הלוואי המזיקות המיוחסות לצריכת פרוקטוז, הן רמות שומנים גבוהות בדם, עליה בעמידות התאים לאינסולין, פגיעה בסבילות לגלוקוז עד כדי התפתחות סוכרת, עליה בריכוז חומצת החלב בדם, ייצור יתר של אינסולין, השמנה, רמות גבוהות של טריגליצרידים בדם ויתר לחץ דם. במחקר איטלקי שהקיף למעלה מ-45,000 נבדקים גברים ונשים נמצא כי נשים שצרכו מאכלים בעלי אינדקס גליקמי גבוה, המעלים במהירות את רמות הסוכר בדם, כמו דבש, לחם וממתקים היו בסיכון כפול ללקות במחלות לב בהשוואה לנשים שצרכו מזונות שנספגו באיטיות לזרם הדם, כגון פסטה, קטניות וירקות.

 

באיזה מנגנון מפחית הפרוקטוז את שיעור חילוף החומרים ?

ההורמונים אינסולין ולפטין (הורמון חלבוני המיוצר בתאי שומן וברקמות שומניות), פועלים במערכת העצבים המרכזית, כדי לאזן ולווסת את חילוף החומרים לטווח הארוך. לאור העובדה שפרוקטוז איננו גורם לגירוי להפרשת אינסולין מתאי הלבלב, צריכת מזונות ומשקאות המכילים פרוקטוז גורמת להפרשה מתונה של אינסולין בהשוואה להפרשת האינסולין הנגרמת בעקבות בצריכת גלוקוז . ייצור הלפטין, המווסת על ידי תגובות האינסולין לארוחות, פוחת גם הוא לאחר צריכת פרוקטוז כך שרמות הלפטין נותרות נמוכות ותחושות הרעב - מתגברות. זו הסיבה לכך שצרכני מזון העשיר בפרוקטוז, עלולים להגדיל את הסבירות שיעלו במשקל עקב ההשפעות ההורמונליות והמטבוליות של הפרוקטוז בנוסף, פרוקטוז, בהשוואה לגלוקוז, הינו סוכר המועדף על ידי הכבד לצורך חילוף חומרים של שומנים במקום. נדרשת רק כמות קטנה של תוסף מלאכותי זה כדי להטיל פגם מטבולי, אשר קוטע את האיזון הרגיש בין אינסולין,לפטין, גלוקוז ושומן הנדרש ביתר שאת בעת פעילות גופנית הדורשת ייצור אנרגיה יעיל והולם.

 

עודף צריכת פרוקטוז על ידי אתלטים בתחום הסבולת

בהתאם לאמור, משקאות ספורט או חטיפי אנרגיה אשר מומתקים בפרוקטוז, אינם מקורות טובים לצורך מילוי מאגרי האנרגיה בכבד ובשרירים, כאשר הכוונה היא לתמוך בבריאות, במסת הגוף, ובאנרגיה הדרושה עבור אימוני ספורט.

תלונה נפוצה המתקבלת כמעט תמיד היא על עלייה במסת שומן הגוף שאיננה רצונית ואינה מוסברת. השאלה הראשונה הנשאלת היא, מאיפה זה בא ?

הפרוקטוז המעובד הוא הגורם להשמנה הלא רצויה

הסבר אפשרי לתופעה יכול להיות העובדה שחומרי מזון עדינים אחרים שינו את המעבר התקין של פחמימות ושומנים על ידי הטיית האנרגיה האצורה בפרוקטוז והפנייתה לייצור מוגבר של טריגליצרידים , הגברת העמידות לאינסולין, פגיעה בחילוף החומרים של הגלוקוז, כך שבסופו של דבר הגוף מבטא את האופן בו הוא אוגר שומן בתוך מערכת הלב וכלי הדם כמסת שומן בטני..

לסיכום, קיימת השפעה שלילית של צריכת פרוקטוז על לחץ הדם, רמות טריגליצרידים, עמידות לאינסולין ומטבוליזם לקוי של גלוקוז ושומנים. צריכת ממתיק זה סותרת את עקרונות התזונה המדגישות את התמיכה בבריאות ובפעילות הגופנית. הימנעות ממוצרים מומתקי פרוקטוז יכולה להוות שיקול תזונתי חשוב לבריאות ולתוצאות ביצועיות הולמות.

 

 

אירית אלמוג.

חזרה >>

כל הזכויות שמורות © 2009 , אירית אלמוג