מאמרים
התוכנית להרזיה
תזונת ספורט
תזונת נשים
תזונת ילדים ומתבגרים
תזונה רפואית וטיפול במחלות ותסמונות קליניות.
ייעוץ בהרכבת תפריטי בריאות
אורח חיים בריא
יצירת קשר
שם:
מס' טלפון:
כתובת דוא''ל:
חדשות ועדכונים
10/07/2011
האם ישנם מאכלים שעדיף לאכול בשעות מסויימות של היום ? (בוקר, צהריים או ערב ?) רצוי להמעיט בפחמימות בצהרי היום, כאשר הארוחה אינה מקדימה שנת צהרים, שכן צריכת פחמימות מוגברת מעלה את רמות הסרוטונין בגוף, חומר המשרה שינה וגורם לרבים וטובים לחוש עייפות זמן קצר לאחר סיום הארוחה. לפיכך, את עיקר הפחמימות כדאי "לשמור" לארוחת הערב, לפני השינה.
10/07/2011
רצוי לגוון בסוגי הירקות אותם אנו בוחרים לצרוך והרי כל ירק מספק לנו סוגים אחרים של נוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים וכך אנו יכולים להנות מיתרונותיו של כל ירק וירק.
10/07/2011
האם פירות משמינים? כמה פירות מומלץ לאכול ביום? עם פתיחת עונת הקיץ והפירות הטעימים המתלווים לעונה, כדאי להנות מאכילתם, אך במידה. חשוב לזכור שכל הפירות, גם אלו הנראים מימיים יותר כמו אבטיחים ואפרסקים הינם עתירי סוכרים ולכן משמינים כאשר נצרכים בכמות גדולה. המינון הבריא והמומלץ ללא חשש שנסיים את עונת הקיץ בעודף משקל, הוא 2-3 יחידות פירות (כוס קוביות אבטיח/ קוביות מלון, 10-12 ענבים או דובדבנים, אפרסק אחד, 2 משמשים).
10/07/2011
נאבקים עם משקל גופכם, מעלים ומורידים ולא שומרים על משקל קבוע? תסמונת ה"יו-יו" המאופיינת בעליה וירידה במשקל בפרקי זמן קצרים יחסית מזיקה לבריאותנו ולהרכב הגוף שלנו. היא עלולה לגרום להאטה משמעותית בקצב חילוף החומרים כך שבפעם הבאה שבה נחליט להפחית שוב במשקל, אנו עלולים להתקל בקושי רב יותר בהשוואה לאותה תזונה שסייעה לנו בעבר להפחית במשקל. מתסכל אך בהחלט ניתן למניעה.
26/05/2011
קישור לדף הפייסבוק של אירית אלמוג.
26/05/2011
ברוך הבא לאתר של אירית אלמוג.
התוכנית להרזיה
קפה "אין"?

קפה "אין"? (café in)


מלבד אלו העוסקים בספורט ממושך או עצים כמו רצי המרתון ומתאמני תחרויות כמו איש ברזל וכדומה, בקרבם הוכח הקפאין כתוסף ארגוגני, המשפר ביצועים, רוב צרכני הקפה בוחרים לצרוך אותו מתוך רצון להנות מהשפעותיו של הקפאין המצוי במשקה-עירנות, "חידוד" חושים ושיפור במצב הרוח. אך מי מבין צרכני הקפה הללו מודע לכך שקפה יכול למעשה "לשדוד" אנרגיות ולגרום להשמנה??


קפה הינו לכל הדעות ה"סם" הנפוץ ביותר בארצות הברית, באירופה ובשנים האחרונות-גם בישראל. צמחים ופירות רבים מכילים בתוכם קפאין, אולם המקור הנפוץ ביותר לקפאין בתזונתנו הם פולי הקפה והקקאו, אגוזי הקולה ועלי התה. רכיבים אלו מצויים במזונות רבים כמו במשקאות התה לסוגיו, הקפה, השוקו, המשקאות הקלים (קוקה קולה, כמובן אך גם משקאות אחרים) ומשקאות אנרגיה למיניהם. ניתן למצוא את הקפאין גם במספר תרופות המיועדות לשיכוך כאבים לאור היותו בעל יכולת להגביר את פעולתם של רכיבים אחרים בתרופה כמו גם בזכות יכולתו להפחית את תופעות הלוואי הנלוות לנטילת התרופה.


אפקט העוררות שגורם הקפאין נובע מיכולתו להפעיל את מערכת העצבים המרכזית ולגרום למספר תגובות מטבוליות: הוא מעלה את קצב הלב ואת לחץ הדם, מגביר את התנועתיות של מערכת העיכול, גורם להפרשת חומצה במערכת העיכול ומעורר מנטלית.


איך פועל הקפאין הקפאין כמעורר? ישנן מספר תיאוריות על דרך פעולתו של ה"סם" המעורר, אולם הסברה הרווחת היא שהקפאין בנוי כימית בדומה לחומר הקיים באופן טבעי בגופנו הנקרא "אדנוזין" ומאפשר שינה ורגיעה. לפי תיאוריה זו הקפאין מתערב בשעון הביולוגי הטבעי בגוף על ידי כך שהוא חוסם את האדנוזין ואינו מאפשר הרדמות ושינה. מומחי שינה מתריעים מפני צריכת קפאין מוגברת ויומיומית וטוענים שאנו צורכים קפה בכדי שנוכל לתפקד למרות שינה בלתי מספקת הנגרמת למעשה מצריכה עודפת של קפאין, המונע מאיתנו לספק לגופנו את שעות השינה הדרושות לו כך שמדובר ב"מעגל קסמים" שבסופו של דבר מפחית את יכולתנו לחוש אנרגטיים ויעילים.


ומה לגבי השפעת הקפאין על משקל הגוף ותהליך ההרזיה?

מספר מחקרים הראו שצריכת משקאות המכילים קפאין סייעה קלות להפחתה במשקל או מנעה עליה בו. אולם, אף אחת מעבודות אלה לא הצליחה להוכיח שצריכה מוגברת של קפאין סייעה להפחתה משמעותית במשקל. זאת ועוד-רוב המחקרים האלה לא נחשבים איכותיים מבחינת האופן שבו תוכננו או שהם בוצעו על בעלי-חיים ומכך קשה ולא נכון יהיה להקיש לגבי בני-אדם. מחקרים אלו ניסו להסביר את ההשפעה המיטבית על ההפחתה במשקל בעובדה שיתכן והקפאין תורם לדיכוי התיאבון לזמן קצר; בתחילה, שתית קפה גרמה לדיכוי קל של התיאבון בעקבות תגובה ראשונית של מערכת העצבים המרכזית לצריכתו, אולם זמן קצר לאחר מכן נגרמת הפרשה רבה של הורמון הסטרס-הקורטיזול והתיאבון גובר משמעותית. רמות גבוהות של קורטיזול בדם לאורך זמן מביאות לצבירת שומן בטני רב, הידוע כגורם סיכון למחלות כרוניות רבות כמו סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם, שבץ מוחי ואף סרטן מסוגים מסויימים. זאת ועוד-המחקרים שניסו להסביר את התוצאות המעודדות לגבי עזרת הקפאין בתהליך ההרזיה טענו עוד כי ככל הנראה יש ביכולתו להגביר את קצב ניצול חומצות השומן בגוף לצרכי אנרגיה ובעיקר-לגרום לאובדן נוזלים, כך שההפחתה במשקל נבעה לאו דווקא מאובדן מסת שומן עודפת כי אם ממצב לא רצוי של אובדן נוזלים והתייבשות. בפועל נראה ששתית קפה במינון יומי של 4-7 כוסות (או לחילופין, 500-600 מ"ג קפאין ליום) מקשה על אנשים המנסים להפחית במשקלם ולהשיג את מטרתם מבחינת השינוי בהרכב גוף (פחות מסת שומן ויותר מסת שריר). הקושי מתבטא ברצון וברעב מוגבר למזונות מתוקים ועתירי שומן. קושי זה נגרם עקב ירידה מהירה ברמות הסוכר בדם, מצב המכונה היפוגליקמיה, המתרחש בעקבות תגובה עצבית שמביאה לכיווץ כלי דם ולירידה בזרימת הדם למוח. תתקבל תחושה של רעב מטריד וצורך במזון מתוק ועתיר שומן.


למרות שההמלצות לשתות קפה כלולות בתוכניות תזונתיות רבות להפחתה במשקל, צריכתו גורמת כאמור לרעב מוגבר וארגוני בריאות ידועים כמו ארגון הבריאות האמריקאי "המאיו קליניק" יצאו כבר בהצהרה כנגד השימוש בשתיית קפה כעזר בתהליכי הפחתה במשקל (בעבר היה נהוג לכלול בתרופות הרזיה שונות גם מינון גבוה של קפאין. התרופות האלה נפסלו לשימוש זמן קצר לאחר תחילת השימוש בהן עקב תופעות הלוואי המסוכנות שהן גרמו לנוטלים אותן). בנוסף, משקאות המכילים קפאין גורמים לרבים למצב של מתח מוגבר בגוף ואף לתחושת חרדה, מה שמוביל לכשעצמו לאכילת יתר ולהשמנה.


מהן השפעותיו הבעייתיות הנוספות של הקפאין?
• הקפאין מפריע לספיגת ויטמינים ומינרלים חיוניים לגוף כמו סידן, ברזל וויטמין B1. אי לכך, לאנשים בעלי היסטוריה משפחתית של אוסטיאופורוזיס (צפיפות עצם נמוכה) ואנמיה כדאי להמעיט בצריכתו.
• רכיבי תזונה חשובים נוספים אינם נספגים באותה היעילות כאשר בסביבתם מצוי הקפאין. "הנפגעים" העיקריים הם האבץ, המגנזיום, וויטמינים B ו-C.
• הקפאין הינו גורם משתן ועלול לגרום לאובדן יתר של נוזלים ולהתייבשות.
• הקפאין מעורר הפרשת יתר של חומצה בקיבה ולאלו הרגישים במערכת העיכול, עלול הדבר לגרום להתפתחות כיבים או להחמרת כיבים קיימים.
• עקב היותו מכווץ כלי דם, הקפאין נוטה להעלות את לחץ הדם, לעתים ביתר.


לסיכום, כמו במאכלים רבים אחרים המידתיות קובעת, לפיכך אפשר להמשיך ולהנות מכוס קפה טובה או שתיים ביום אך לא יותר..

אירית אלמוג.

חזרה >>

כל הזכויות שמורות © 2009 , אירית אלמוג